آیا هنوز معتقدید که IBM Mainframe ها منسوخ شده اند؟
آیا معتقدید که سراغ مین فریم ها را باید از موزه ها گرفت ؟
برای این که به سؤالات بالا جواب دهیم و این ابهام همگانی را برطرف کنیم، باید ابتدا ببینیم مینفریم در دنیای امروزی به چه معنا است و چه کاربردهایی دارد؟
بزرگ رایانه ها یا مینفریم ها چیست؟
مینفریمها از سال ۱۹۵۰ تا بهحال وجود داشتهاند و با مرور تاریخ طولانی آنها و سیر پیشرفت شان شما را خسته نمیکنیم؛ چون از آن زمان تاکنون با تغییرات زیادی همراه بودهاند. اما چیزی که در مورد مینفریمها از ابتدا تا به امروز ثابت مانده، این است که توانایی انجام حجم بسیار بالایی از تراکنشهای امن را دارند (میتوانند به مدت یک دهه بدون اینکه نیاز به ریستارت داشته باشند، کار کنند)
مینفریمها با ابررایانههایی مانند محصولات شرکت .Cray Inc تفاوت دارند. تفاوت مینفریم و ابر رایانه در نوع مسائلی است که سعی در حل آن دارند. ابر رایانه از تمام قدرت دیجیتال خود برای حل یک مسئله واحد استفاده میکند؛ اما مینفیم قدرت خود را برای انجام میلیاردها تراکنش همزمان کوچک به کار میگیرد.
حالا این سؤال مطرح میشود که تفاوت مینفریم و سرور در چیست؟
شایان ذکر است که در سال ۲۰۱۴، شرکت IBM شاخه سرور خود را به لنوو فروخت. آن کسب و کار برپایه کامپیوترهای دارای معماری x86 بود .
اما مینفریمی که آیبیام امروز در اختیار دارد، از معماری کاملا متفاوتی به نام z/Architecture بهره میبرد. اصلیترین نقطه قوت این مینفریم این است که هزینه تمامشدهی تراکنش را بسیار پایین میآورد. برای اینکه بهتر درک کنید تا چه میزان سریعتر و ارزانتر است، آن را با معماری x86 مقایسه کنید؛ ۱۸ برابر سریعتر، تنها با ۵ درصد هزینه.
تصور کنید این عدد و رقم برای یک مدیر ارشد حوزه آیتی چه معنایی دارد.
همانطور که گفتیم، معماری حال حاضر آیبیام z/Architecture نام دارد و در سال ۲۰۰۰ برای توسعه معماری قدیمی ESA/390 معرفی شد. جدیدترین استفاده از معماری z/Architecture در یک مینفریم غولآسا به نام Z14 انجام شده است.
Z14 به کمک ۳۲ ترابایت رم خود میتواند ۱۲ میلیارد تراکنش در روز انجام دهد که ۳۵ درصد بیشتر از مدل قبلی است. قدرت پردازش این مینفریم خارقالعاده توسط یک پردازنده ساخت خود آیبیام با فرکانس ۵.۲ گیگاهرتز تأمین میشود که بیشترین سرعت کلاک در جهان را دارد. این دستگاه به حدی سریع گرم میشود که یک رادیاتور مخصوص برایش طراحی کردهاند.
این مینفریم از جاوا استفاده میکند که ۵۰ درصد سریعتر از انواع x86 بیتی است و میتواند ۱۰۰۰ دیتابیس NoSQL را همزمان پشتیبانی کند. اگر تخصص IT ندارید و معنی جمله قبلی را متوجه نشدید، خلاصه بگوییم؛ بسیار بسیار قدرتمند است.
فضای ابری از هزاران سرور x86 تشکیل شده و بسیار عظیم است؛ حال آنکه Z14، خود یک فضای ابری بزرگ بهحساب میآید
Z14 بهتنهایی یک فضای ابری کامل بهحساب می آید.
مورد آخری که ضروری است در مورد معماری مینفریم بگوییم، میزان امنیت آن است. در نمودار زیر مقایسه تعداد Entry Point های موجود در مینفریمها و سرورهای x86 را مشاهده می کنید :
تعداد Entry Point پایین بهعلاوه رمزگذاری ۱۰۰ درصدی در مینفریمها باعث شده است که این کامپیوترها کل نظام بانکی جهان را پشتیبانی کنند. با اهمیت یافتن بیش از پیش امنیت سایبری، انتظار داریم که صنایع حساس دیگری مانند انرژی و هستهای نیز بهزودی استفاده از مینفریم را در دستور کار خود قرار دهند.
سهم آیبیام از بازار مینفریم چقدر است ؟
شاید بپرسید چرا تا این اندازه در مورد آیبیام صحبت میکنیم. دلیلش روشن است؛ این شرکت قدرت بلامنازع جهان در مینفریمهای غیر X86 است و ۷۵ درصد سهم بازار را در اختیار دارد. البته همه چیز برای این شرکت کاملا بر وفق مراد نیست. شرکتی به نام IDC که بازار سرورها را تحلیل میکند، در مورد بازار غیر X86 در سهماههی چهارم ۲۰۱۶ این طور مینویسد:
سرورهای غیر X86 هر سال افتی ۱۶.۷ درصدی تجربه میکنند که چیزی معادل ۲.۴ میلیارد دلار است. آیبیام با ۷۵.۴ درصد سهم بازار، بازیگر اصلی این صنعت است و هر سال ۱۷.۱ درصد از سودش در این قسمت کاسته میشود. درآمد حاصل از معماری آرم نیز بسیار اندک است و فعلا قادر به تأثیر گذاشتن در بازار سرورها نیست.
پس با کاهش ۱۶ درصدی درآمد مینفریمها در هر سال، آیا میتوانیم نتیجه بگیریم که این صنعت در حال نابودی است؟ خیر.
مینفریمها در دنیای امروز
به تازگی شرکت IBM سریعترین مینفریم دنیا را معرفی کرد که قادر است بیش از ۱۲ میلیارد تراکنش در روز انجام دهد یعنی همان Z14. گذشته از قدرت محصول جدید، چیزی که این وسط اهمیت بالایی دارد، نقش فراگیر IBM در دنیای مینفریمها است. به جرات میتوانیم مینفریمهای IBM را ستون فقرات تجارت جهانی بدانیم؛ چون روزانه بیش از ۳۰ میلیارد تراکنش توسط آنها انجام میشود (بیشتر از تعداد کل جستجوهای روزانه در گوگل) که به این شرح هستند:
- ۸۷ درصد کل نقل و انتقالات کارتهای بانکی (سالانه ۸ تریلیون دلار)
- ۲۹ میلیارد تراکنش دستگاههای خودپرداز (۵ میلیارد دلار در روز)
- ۴ میلیارد مسافر هوایی در سال
- ۶۸ درصد کارهای تولیدی جهانی با تنها ۶ درصد هزینه آیتی
- بانک سیتی نیز از مینفریمهای آیبیام برای ۱۵۰ هزار تراکنش در ثانیه استفاده میکند
دلیل اینکه ۹۲ بانک از ۱۰۰ بانک بزرگ جهان از مینفریم استفاده میکنند، این است که هیچ جایگزین دیگری نمیتواند با هزینه تمامشدهی آنها رقابت کند. حالا که آیبیام محصول منحصر به فرد جدیدش را معرفی کرده است، میتواند از آن برای جایگزینی دستگاههای قدیمیتر موجود در بازار استفاده کند.
مهمتر از اینها، شرکت IBM میتواند به دنبال بازارهای جدیدی برای مینفریم خود باشد.
بازار امنیت سایبری
یکی از داغترین حوزههای امروز دنیای فناوری، بدون شک امنیت سایبری است. هر جا نگاه کنید، خبرهایی در مورد سرقت یا تخریب اطلاعات خواهید دید. یکی از روشهای کاهش حملات سایبری استفاده از رمزگذاری اطلاعات است. از ۹ میلیارد سرقت اطلاعاتی که بین سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۷ انجام شد، تنها ۴ درصد رمزگذاری شده بودند.
شاید بگویید رمزگذاری همه اطلاعات هزینه و زمان بالایی نیاز دارد که جوابش استفاده از محصولات مینفریم شرکت IBM است، چون همانطور که در ابتدا گفتیم، با ۵ درصد هزینه فعلی، میتواند ۱۸ برابر سریعتر عمل کند.
مینفریمهای شرکت IBM میتوانند با ۵ درصد هزینههای فعلی ۱۸ برابر سریعتر عمل کنند
درآمد آیبیام از طریق مینفریمها
تا اینجا میتوانیم نتیجه بگیریم که مینفریمها چه قدرت بالایی دارند و به این زودی از بین نخواهند رفت. آیبیام خبرهای خوشی در مورد بازار مینفریم خود در ماه های اخیر داده است؛ اما تحلیل عدد و رقمها آنطور که باید تسلیبخش نیست. به گزارش IDC که برگردیم، این شرکت در سهماههی اخیر ۱.۸ میلیارد دلار درآمد داشته که سالیانه در حدود ۷.۲ میلیارد دلار است؛ یعنی تنها ۹ درصد از درآمد کل آیبیام از تمام فعالیتهایش. به نظر میرسد فروش مینفریم تنها دلیل پیشرفت اخیر آیبیام نیست.