نگاهی به دیتاسنتر گوگل
تمام اطلاعاتی که در اینترنت هستند مانند اطلاعات سایت ها، ایمیل هایتان و تمام اطلاعاتی که در اینترنت دارید در کامپیوتر هایی به نام سرور نگهداری می شود. دیتاسنتر به مجموعه ایی از سرورهای تحت شبکه گفته می شود که توسط سازمان ها برای توزیع، ذخیره سازی و پردازش مقدار زیادی داده راه اندازی می شود. شاخص ترین دیتاسنترها در دنیا میتوان به دیتاسنتر گوگل اشاره کرد.
هر زمان که یکی از محصولات گوگل را مورد استفاده قرار می دهید به یکی از دیتاسنترهای آن در سرتاسر دنیا متصل می گردید.
گوگل که در ذهن بسیاری از کاربران اینترنت به عنوان قوی ترین موتور جست و جو دنیا شناخته می شود برای پردازش حجم انبوهی از اطلاعات نیاز به دیتاسنترهایی قدرتمند دارد و به این منظور مراکز بسیاری در سراسر دنیا تاسیس نموده است.
دیتاسنترهای گوگل همیشه مشغول پردازش اطلاعات هستند و لحظه ای متوقف نمی گردند. از آنجا که سیستم های رایانه ای در جریان پردازش اطلاعات گرم می شوند، نیاز به تجهیزاتی برای خنک کردن خود دارند. دیتاسنترها هم که از این قاعده مستثنی نیستند به استفاده چنین راهکارهایی الزام دارند. البته غول جستجوی دنیا کمتر در این رابطه لب به سخن گشوده و ترجیح داده که سکوت پیشه کند. اما این شرکت اخیرا تعدادی عکس و ویدئو از پیشرفته ترین پایگاه های داده ای خود منتشر نموده که در ادامه توجه شما را به آنها جلب می کنیم.
هزاران متر لوله های رنگی در دیتاسنترهای گوگل به کار رفته است، گوگل این لوله ها رو با رنگ های روشن رنگ آمیزی کرده است و البته این نگ آمیزی فقط بخاطر جالب و جذاب بودن نیست؛ این رنگ آمیزی بخاطر کاربر هر کدام از لوله ها انجام شده، مثلا لوله های قرمز رنگ آب گرم را از داخل دیتاسنتر به این قسمت میاره و لوله های سبز رنگ که در تصویر میبنید این آب گرم رو از لوله های صورتی دریافت میکنه و به برج های خنک کننده در خارج از دیتاسنتر منتقل میکنه تا آب مجددا خنک بشه و این آب خنک مجددا به قسمت اتاق سرور ها در دیتاسنتر منتقل میشه.
تصویر بخار بالای برج های خنک کننده هستش که مینونید بخار آب حاصل شده رو مشاهده کنید، و این تصویر به این معناست که برج های خنک کننده دیتاسنتر های کوگل همیشه در پایین ترین سطح رطوبت و درجه حرارت هستند که رسیدن به این امر در نوع خودش بسیار کارآمد هستش.
در این تصویر هم نمایه بالایی از تجهیزات خنک کننده دیتاسنتر گوگل رو مشاهده می کنید، داخل این لوله ها آب سرد خلیج فنلاند ذخیره شده و با گردش این آب در داخل دیتاسنتر باعث میشه از گرمای تجهیزات و سرور های همیشه روشن گوگل کاسته بشه تا گوگل بتونه همیشه روشن و در دسترس باشه و به شما خدمات رسانی کنه.
اینجا اتاق شبکه یه اتاق network دیتاسنتر های گوگل هستش، همونطور که میبنید در مقابل رک ها و تجهیزات شبکه داخل اینجا پرده های پلاستیکی خیلی شفافی رو آویز کردن، در حقیقت اگه به تصویر با دقت نگاه کنید دریچه های هوای سرد در کف این اتاق قرارداده شده که باعث میشه تجهیزات شبک دیتاسنتر خنک نگهداشته بشن، به همین دلیل از پرده های پلاستیکی عایق استفاده کردن تا هوای سرد به بیرون نره و هوای گرم هم وارد این قسمت نشه، چون این تجهیزات میلیون ها اطلاعات رو در هر ثانیه انتقال میدن و اگه داخل اینجا گرم بشه ممکنه تجهیزات آسیب جدی ببینند.
در واقع اینجا طبقه سرور ها یا همون قلب دیتاسنتر داخل نور شب هستش که همونطور که میبینید همه چیز به صورت منظم در اینجا قرار گرفتن و سرور ها در حال فعالیت هستند تا بتونن خدمات فوق العاده گوگل رو به کل انسان ها در سرتاسر جهان ارائه کنند. اینجا دیتاسنتر Hamina در کشور فنلاد هستش و گوگل میگه اینجا قبلا یه کارخونه تولید کاغذ بوده و گوگل با بازسازی اون و تنظیم زیرساخت های لازمه تبدیل به دیتاسنتر کرده و نکته جالب که باعث شده گوگل این کارخونه بزرگ رو جهت راه اندازی دیتاسنتر انتخاب کنه اینه که این کارخونه نزدیک به آب های خلیج فنلاند هستش و گوگل از این آب ها برای خنک کردن تجهیزاتش که داخل دیتاسنتر هستند کمک میگیره.
اینجا راهرو های سرور ها هستش و LED های آبی رنگ در اطراف سرور ها نشون میدن که تمام سرور ها کاملا روشن هستند و همه چیز خوب پیش میره، گوگل از LED های آبی استفاده کرده چوه هم کم مصرف تر هستن و هم طول عمر بیشتری نسبت به چراغ ها داره و همونطور که در تصویر هم مشخصه دوشاخه برق هر سرور رو هم به پریز های کنار رک متصل کردن تا سرور ها از برق استفاده کنند.
اینجا راهرو های سرور ها هستش و LED های آبی رنگ در اطراف سرور ها نشون میدن که تمام سرور ها کاملا روشن هستند و همه چیز خوب پیش میره، گوگل از LED های آبی استفاده کرده چوه هم کم مصرف تر هستن و هم طول عمر بیشتری نسبت به چراغ ها داره و همونطور که در تصویر هم مشخصه دوشاخه برق هر سرور رو هم به پریز های کنار رک متصل کردن تا سرور ها از برق استفاده کنند.
این یکی از تانک های بزرگ جهت ذخیره آب سرد هستش که میشه 240.000 گالن آب داخل این تانک نگهداری کرد یعنی این تانک یه چیزی در حدود 900.000 لیتر ظرفیت نگهداری آب داره و کاملا عایق شده تا به هیچ عنوان آب به بیرون خارج نشه، وظیفه این مخازن بزرگ ارسال آب سرد به قلب دیتاسنترهای گوگل جهت خنک کردن تجهیزات و سرور ها هستش.
همونطور که در تصویر میبنید گوگل ردیف به ردیف هارد ها رو داخل این قسه ها چیده، در واقع هر اطلاعاتی که داخل سرور های گوگل باشن تو این هارد ها ازشون بکاپ گرفته میشه، این راهرو ها بسیار عرض کمی داره و انسان به راحتی نمیتونه واردش بشه، به همین دلیل بازو های رباتیکی در انتهای هر راهرو قرار داده شده تا به محض این که اتفاقی برای اطلاعات افتاد، ربات، هارد بکاپ مورد نظر رو از قفسه ها در بیاره و در اختیار متخصصین گوگل قرار بده تا اطلاعات رو بازگردانی کنند، در حقیقت احتمالش صفره که اطلاعات مهم کاربران حذف بشه چون گوگل از همشون بکاپ میگیره.
همونطور که نگاهی به دیتاسنتر گوگل دارید میبنید هر کدام از رک های دیتاسنتر گوگل دارای چهار سوئیچ هستند، سوئیچ ها در واقع تجهیزاتی هستند که ارتباط بین سرور ها و شبکه داخلی دیتاسنتر رو فراهم می کنند و نکته جالت تر اینه که کابل های اتصال سرور ها به سویچ کاملا رنگی هستند و برای هر رنگ کابل وظیفه مشخصی تعیین شده و هر رنگ رو برای یه کار خاصی استفاده می کنند و این باعث میشه در صورتی که برای یه قسمت از دیتاسنتر مشکلی پیش اومد خیلی راحت تر و سریع تر قادر باشند کابل ها رو تفکیک کنند و مشکل رو رفع کنند.